přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Ostfriesland: Moin, Moin 2019 (27.6.-13.7.2019)

Základní informace

  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 1.890 km
  • Průměrná spotřeba; průměr na výjezdu autem: 10,3 l/100km; 69,7 km/hodinu
  • Průměrná cena SP/Kempu (noc): 147,30 Kč/noc; platili jsme za 14 nocí z celkem 16
  • Kvalita vybavení SP (max. 10 bodů): 7,0
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 6,0
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 6,5
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 7,5
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 400/45
  • Nalezeno cache: 6
  • Seznam SP/P na naší trase:Bad Helmstedt (2), Bad Zwischenahn, Greetsiel (2), Norddeich, Dornumersiel, Harlesiel (2), Wilhemshaven (2), Dangast, Fedderwardsiel, Cuxhaven, Bremerhaven

Úvodník

Severní moře se ukázalo být dobrou volbou pro výjezd na rozhraní června a července. Aniž bychom v loňském roce tušili, jaká horka budou letos ve vnitrozemí. Na co jsme se těšili ? Po pravdě ? Na čerstvé ryby, jakéhokoli druhu a nejvíce na ty uzené, dále na pomíchanou architekturu a pak všichni slibovali výborný čaj, klid a pohodu. Stoici tedy místní Frísové jsou ... Dálnice, rychlostní silnice v naprostém pořádku, bez připomínek a jako BONUS zatím Zadara. Markety typu ALDI, Real+, Netto, atp. s cenami trochu níže než u nás v ČR a kvalitou trochu výše než u nás v ČR skoro všude. Na koupání to v této oblasti vůbec není, protože po většinu času není se koupat v čem. Prostě voda NENÍ !! Paradoxně se dá koupat buď podle App (-likace) nebo letáčku z infocentra. Např. pro naši návštěvu v Dangast byla voda k dispozici cca od 18:30 do 20:15 ... dobrý, co ? Ale zase jsme se mohli vrtat s lopatkou v blátě a hledat různé živočichy. Gró výjezdu byla ale cyklistika, která je na Super úrovni. Jako v sousedním Holandsku, kam je to, od začátku našeho výjezdu Výhodním Frískem, asi 10 km. Ani nevím, zda to mohu veřejně napsat, ale potkali jsme spoustu "tlustých lidí" (Snad je to alespoň genderově vyvážené, resp. NEUTRÁLNÍ, jak má asi být správně.). Jsou zkrátka všichni vyžraní až běda. Všichni. Chlapi, ženský i děti. Věřte, že jsme neměli pak chuť na nějaké speciality, hlavně ty sladké, a že jich bylo ... Vítr je tady tak normální, že se o něm nikdo ani nebaví, "větrníky se pořád točí". Možná snad kdyby žádný nefoukal. Nejhorší je, jet na bicyklu proti větru. A to ta jedna cesta většinou tak vyšla. V tuto dobu (Přelom červen/červenec) byly SP už z 80% plné, neměli jsme problém zaparkovat. Povětšinu SP s plným servisem a možností doplnění baterek.

Mapa trasy

Mapa trasy Moin, Moin 2019

Mapa trasy ve formátu .pdf (0,8 MB) je zde: Mapa naší trasy (označeno černě)



Helmstedt

Pohled na radnici v Helmstedtu

Docela hezké město, první "západní" na cestě. Ale ty lidi jsou nějaký divný. Nejsme nějaký (ani nevím jak to napsat !?) ale fakt jsou nějaký jiní. Rád uvítám názory ostatních.

Zahrada v Bad Zwischenahn

Pohled na zahradu v Bad Zwischenahnu

Tak tohle městečko se nám moc líbilo. Spousta školek, kde se dá koupit cokoli zeleného a odvézt domů. I průvodci uvádějí, že více školek v oblasti Evropy není.

Greetsiel

Pohled přístav v Greetsiel

Velice atraktivní rabářské městečko. Nedaleká vynikající rybárna, krásné centrum, suprový SP, skvělé cyklostezky. Suma sumárum vždy plno a to všude.

Pláž v Norddeich

Pohled pláž v Norddeichu bez vody

Proč se tomu říká pláž, jsme nějak nepochopili. Moře bylo tak 1km daleko, zde koupali ve sprše i psy ... I po nás chtěli vstupné do vody. Ale tu neměli. Takže pro nás grátis.

Groothusen-St.Petrus

Pohled na kostel Sv. Petra

Z využití této sakrální památky, resp. její části, jsme byli docela v šoku. Skauti "využívali" druhou, větší, polovinu kostela pro své aktivity. Nástěnky, modelování, výstavky prací, ...

Ostrov Norderney

Moře na pláži na ostrově Norderney

Tak tady jsme naplno pochopili Motto: Není špatné počasí ale vaše oblečení. Ale jinak výlet na ostrov byl super, krásné duny, hodně cyklistů, skvělé stezky, prostě pohoda.

Norderney

Pohled na duny na ostrově

Písečné duny, ptačí rezervace, maják na kraji ostrova, opravdu tento ostrov velmi doporučujeme. Cena trajektu za člověka jedna cesta s kolem je 7,90 €.

Norddeich Stanice s lachtany

Pohled na Lachtany ve stanici

Tak tohle vás určitě dostane a o dětech už vůbez nepochybujeme. Od SP cca 5 minut chůze směrem k přístavu. Ohlídejte si čas krmení lachtanů a zabrat správné místo v horní řadě v tom vypouklém amfitátru. Němčina je výhodou, nikoli podmínkou.

Dornumersiel

Pohled na SP v Dornumersielu

Tento super SP byl výchozím místem pro výlety jak na Západ, tak na Východ od něj. Překvapil nás nedaleký, přeplněný kemp, i včetně posádek od nás, z Česka.

Přístav v Harlesiel

Loď vplouvající do přístavu v Harlesielu

Tak tady to bylo moc hezké. Díky lodím, které pendlují mezi ostrovy. I při odlivu, o to je pak pohled více plný překvapení. Vybagrované cesty pro lodě jsou tady nutností.

Harlesiel

Pohled na lodě v Harlesielu

Další z krásných rybářských městeček. Funkční "kutry" v přístavu, jen opilí námořníci chyběli. Asi ta Evropská Unie ...S kolegy od Brém jsme atmošku sami utvořili.

Pláže u Severního moře

Pohled na pláž na severu Německa

Tak takhle obsazenou pláž jen tak neuvidíte. Toto není kvůli počasí ale protože je sobota a střídají se turnusy .... Jinak je plno, i když "leje jako z konve". člověk se pořád učí.

Dangast

Pohled na odliv v přístavu Dangast

Dangast je nejjižnější letovisko Severního moře. Má písečnou pláž asi dva kilometry dlouhou. Dangast se nachází na Sochařské stezce na hrázi. Sezka je z roku 2000.

Fedderwardersiel

Pohled na kostel ve Fedderwardersielu

Přístav je proslulý tím, že zde se loví nejvíce Krabi. Rybářský přístav edderwardersiel je zdrojem krevet v dalekém okolí. Kulturní akce obvykle končí uzenýma rybama!

Cuxhaven

Pohled na Cuxhaven

Tak tedy sem jsme se jeli se podívat jen na veliký lodě, nakonec jsme zůstali dvě noci. Je opravdu na co se dívat. Ono to město zase není tak veliký, jak se prezentuje.

Kanál Cuxhaven

pohled na kontejnerovou loď v Cuxhavenu

Město se opravdu o turisty stará, SP komplet se vším za 8,0 € je toho důkazem. Komentovaný přístav, kde se dozvíte vše o lodích co plují na trase je hezký zážitek.

Restaurace ve starém přístavu Bremerhaven

Pohled posezení v rybářském přístavu

Tak tady se dá koupit co se týká ryb úplně vše. A kdo je milovník uzených ryb, ať si vezme o jednu tašku navíc. A ty ceny nejsou nijak závratný, ba naopak.

Německé námořní muzeum v Bremerhaven

Pohled na plachetnici

Kdo půjde s klukem (-ama) nechť si nechá ještě jeden den navíc. Pro holky to není, pokračujte tedy dál v prohlídce města. Shoping také není zrovna Extra, alespoň ušetříme ...

Přístav Bremerhaven

Pohled na kontejnerovou loď v Bremerhavenu

Hezký výlet po městě, jen je třeba si dávat pozor na opuštění prostoru Evropské Unie. Ven Vás pustí bez keců, zpátky je to ale už o dost horší! Hrozí i osobní prohlídka.

Bremerhaven-Překladiště

Pohled na kontejnery v přístavu Bremerhaven

Tak tohle "autonomní překladiště" mně totálně dostalo. Tady bych mohl být celý den. Naložit 1.000 aut na jednu loď do Brazílie, to je opravdu zážitek. I jako brigádník, ale to příště.

Copyright © 2007 Benešovi