přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Itálie, Emilia Romagna, Giro Romagna 2019 (25.4.-11.5.2019)

Základní informace

  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 2.600 km
  • Průměrná spotřeba; průměr na výjezdu autem: 10,20 l/100km; 62,3 km/hodinu
  • Průměrná cena SP (noc): 5,05 €/noc; platili jsme za 8 nocí z celkem 18
  • Kvalita vybavení SP (max. 10 bodů): 7,5
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 9,0
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 8,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 210/90
  • Nalezeno cache: 0
  • Seznam SP/P na naší trase:Mnichov, Verona, S.Benedetto Po, Montale/Modena, Calderara, Bologna, Brisighela, Terra del Sol, Rimini, Lido di Dante, Ravenna, Casalborsetti, Stienta, Riva del Garda, Passau.

Úvodník

Tak v duchu výletů objevování Itálie vyrážíme do oblasti/regionu Emilia Rmagna. Po loňské Lombardii jsme se nesmírně těšili na Romagnu, protože tolik měst/památek zařazených v seznamu památek UNOSCO v oblasti pod Alpami, není. Tak jako minule uvádíme, že všechny SP, byly výbavou na úrovni kempu. Jako obvykle jsme služby až tak nepotřebovali, ale byly v ceně. Už jsme nebyli překvapeni, že v tuto dobu (možná nejen díky skvělému počasí) bylo i na těchto SP hodně plno. Obzvláště ve Veroně, kde jsme čekali, až někdo opustí SP (Bylo signalizováno, jak je zvykem, na tabuli před SP !!). Cesty v Itálii: Ty vedlejší se moc nezměnily, buďte na to připraveni. Jinak Ital Vás tradičně začne předjíždět zásadně na plnou čáru, nebo ještě lépe na dvojitou plnou. Nafta byla letos extrémně dražší než v Rakousku ( 1,41 €/litr nebo Německu 1,21 €/litr) vše mimo dálnici, oproti v Itálii ( 1,49 €/litr, na dálnici i 1,89 €/litr !!). Rozdí 0,1 € je v současných cenách 2,70 Kč/litr !! Káva je tradičně všude vynikající, špatnou dělat neumí. POZOR! ACHTUNG! ATTENZIONE! Je potřeba ohlídat kuverty (Couverts, Coperto), které bývají také i 4,0 €/Osobu. (A pizza je přitom za super cenu 5,50 € !). Do Itálie není třeba, a to myslím vážně, ohledně jídla, vůbec nic vozit. Vše mají za ceny stejné nebo lepší. Kvalita je nabíledni. Mléko (Latte) je sice dražší ale pak ta chuť a pěna!! Kupte si chlazený litr a mašinka pak vydá poté úžasnou kávu. Vůbec káva: Za poslední loukou dostanete prvotřídní kafe, které tedy vůbec není pro kardiaky a jim podobným. Italové jsou hodně "hepíci" a já osobně je mám moc rád. Na děti nedají dopustit, zdaleka jim ale nedopřávají to co my (pod záštitou rozvoje osobnosti). Myslím si, že je dost důrazně "rozvíjejí" doma, jak nám sdělil Karavanista Alberto. A v poho, jak říkají. Zážitků, resp. postřehů je hrozně moc. Zavolejte nebo napište je toho tolik, že se to vše nedá tak najednou popsat. Snad mně fotky připomenou některé zajímavosti, které bych mohl zde zveřejnit. Nejen moji přátelé mně doporučují založit BLOG nebo FACEBOOK stránku. Bylo by to asi lepší pro čtenáře ale nikoli pro nás. My hlavně ale vyjíždíme za poznáním a o tom také poté referujeme. Nikam nejedemme pro reportáž.

Mapa trasy Giro Italiana Emilia Romagna

Mapa trasy Giro di Lombardia 2019

Mapa trasy ve formátu .pdf (0,6 MB) je zde: Mapa naší trasy (označeno černě)



Verona Teatro Romagno

Pohled zachovalé stěny římského divadla

Verona je velice hezké město s atraktivním centrem, nejen Teatro Romagno a balkónem od Giulietty a Romea. Prý je vše vymyšlené, škoda. Ale lidem to vůbec neva.

Želvy v parku Giardino Giusti

Želvy v parku Giardino Giusti

Trochu se musí hledat ale odměna je hezká. Lepší zážitek je hned po ránu, pak je už plno. Cena 6,- € za osobu je včetně prohlídky paláce.

Ponte de la Vittoria (Most vítězství) ve Veroně

Pohled na most Vítězství ve Veroně

Jedna z mnoha památek UNESCO, která nás zaujala je tento most. Není od věci mít s sebou internet nebo průvodce. Historie je unikátní.

San Benedetto Po

Pohled na kostel v San Benedetto Po

Nádherné městečko znáte z marketu, zde se mj. stáčí minerální voda stejného názvu. Klášter a Opatství má nesmírnou hodnotu, a to nejen pro Italy.

Carpi

Hezký klášter v Carpi

Druhé nejdůležitější město provincie Modena je hodně krásné a s nádherným renesančním náměstím Piazza dei Martiri a barokní katedrálou Santa maria Assunta.

Trh v Carpi

Pohled na prodejce Chleba v Carpi

Jako je u nás běžné nakupovat v marketu, je pro Italy Trh/Tržnice. Ani nejde tak o cenu, jako o kvalitu a kontakt s pěstitelem. Dorazíš v pátek s tou cibulí? Chci 5 kilo ...Mario

Faenza

Pohled na krásný kostel ve Faenza

Hezké a nenápadné město. A při tom tak útulné, přitažlivé. Zaujala nás Piazza del Popolo, nám. lemované řádovými křídly a ještě Piazza della Libertà. To se musí vidět

Nádherný kostel v Bologna

Pohled na kostel v Boloni

Dechberoucí, starý, nádherný, ne kostel ale chrám! Až neuvěřitelně vypadající. Krása se skloubí s honosností, fakt perfektní. Tak jako u ostatních: Musí se to vidět!

Bologna=Podloubí

Podloubí v Bologni

Až tady člověk pochopí průvodce, co mysleli tím: Když prší, jeď do Bologne. Krom jiného Vás čeká skoro 40km podloubí, kde Vám déšť vadit nebude a také šikmá věž.

Bologna Piazza Re Enzo

Pohled na hlavní náměstí v Bologni

Nádherný historický palác v Bologni z 13. století, se vždy se nazýval Palatium Novum. Legenda o králi Enzovi je nejen zajímavá ale i nám, Čechům hodně blízká.

Pevnost v Imole

Pohled na náměstí v Mantova

Tak Imola nás dostala: Přijeli jsme za A. Sennou (25 let výročí) a netušili jsme o nádherné pevnosti a jejím okolí s krásným náměstím, které je fakticky nádherné.

Monopost F1 na okruhu v Imole

Pohled na pevnost (Rocca) u Mostu do Mantova

Autodromo jsme samo navštívili, Imola je malé a krásné městečko. Chtěli jsme vidět monoposty na trati, v rychlosti alespoň 300,-Km/hod. Nešlo to, tak tedy na závodech.

Faenza-Piazza del Popolo

Pohled na náměstí ve Faenze

Nejdůležitější a nejvýznamnější bod města, a to díky jeho symbolickým významům. Moc pěkné městečko s poklidnou atmoškou a hezkými kostely a katedrálami.

Brisighella La Tore (Torre dell Orologio)

Pohled na hrad v dáli

Brisighella je malé italské městečko nebo spíš středověká vesnice v regionu. Také se mu v Itálii říká pomalé město. To vystihuje trefně místní pohodu.

Rocca di Brisighella

Pohled na klášter

Pevnost a kostel s Madonou nad městečkem je k dosažení třeba místním vláčkem. Ale výstup náročný není, děcka jej také (Od tří let i bez kočárku!) zvládnou.

Castrocaro Therme

pohled na kostel v Castrocaro Therme

Nedaleko Brishigella, asi 10 km, je další nádherné místo, které stojí za návštěvu. Hezká pevnost, zajímavá architektura po okolí. A tras je tady taky dost.

Kostelíček v Terra del Sole

Pohled kostelíček v Terra del Sole

Chiesa v Terra del Sole je moc hezký zážitek. Tady opravdu na nás dýchla "Antika". To se musí zažít, babičky, i mladí v kostele, všude čisté nejen myšlenky.

San Marino-Pohled od Basiliky SM Pieve

Pohled na basiliku Pieve

Stát s nejnižší nezaměstnaností (0,1%) a momentální, mladý prezident, Capitano di Castello, jezdí ve Škodě Superb. Docela sympaťák a docela velký šetřil.

San Marino

Pohled na dominantu San Marina

Je sice stát, resp. město ve státě. Na jeho prohlídku si nechejte jeden celý den, parkoviště jsou. Je hezký všema výtahama se dostat nahoru, až do centra.

Rimini Castel Sigismondo (Pevnost)

Pohled na pevnost Castel Sigismondo

Tak o této pevnosti vyšlo několik tlustých knih. Prozradíme jen, že je pojmenován podle svého tvůrce a stavitele, Sigismonda Pandolfa Malatesta.

Rimini Ponte di Tiberio

Most v Rimini

Totéž, jako u pevnosti, platí o i mostu Augusta a Tiberia, obvykle známého jako most Tiberia. Je významnou památkou Rimini z doby starověkého Říma.

Rimini Piazza Tre Martiri

Pohled na náměstí Tří mučedníků

Náměstí tří mučedníků, resp. tří partyzánů, kteří se vzepřeli fašismu a 16. srpna 1944 zde byli oběšeni. Smutek na kráse Architektury. Pro Itálii typické.

Ravenna San Vitale

Pohled na Como

Bazilika San Vitale je raně křesťanská památka v Itálii. Osmibokou baziliku postavil Julius Argentarius dle pokynů biskupa Ecclesia. Byla vysvěcena v roce 548.

Lavičky v okolí Riminni

Pohled na přístav v Desenzano

Rimini je město turismu, které čeká na půlku května a pak až do konce srona nebo půle září žije z až 100 tisíc turistů, kteří dorazí do letoviska na dovolenou.

Moře v Riminni

Pohled na náměstí ve městě

Město je ale co do architektury hodně bohaté. Vždyť ve druhé punské válce (218-201 př.nl), bylo město často používáno Římany jako základ pro vojenské operace.

Comacchio

Pohled na vodní křižovatku

Romantické městečko nedaleko moře, se SP v centru města s velkou rybárnou. Potkali jsme na kanále i pár gondol. A mostní křižovatka je také zajímavá.

Vicenza

Památka ve městě Garda

Město, které pravděpodobně vzniklo ještě před založením Říma, jehož centrum je zapsáno na seznamu památek UNESCO. Perlou je Bazilika Palladiana.

Torbole

Pohled na palmy v Torbole

Torbole a Riva del Garda jsou naše hodně oblíbená místa. I když je zde jezero studenější o to však krásnější než dole na jihu. Příroda určitě.

Cyklo Sarca Dolomiti

Pohled údolí řeky Sarca

Tuto nádhernou cyklo stezku vyzkoušejte, je opravdu krásná, vede údolím podél řeky Sarca. Vzdálenost si určíte sami, náročnost: lehká.

Dro

Pohled stezku u řeky Sarca nedaleko Dro

Tak do tohoto městečka se dostanete pokud neodoláte a vydáte se na cyklovýlet. Fotky z údolí Dolomit budou jistě ozdobou vašich profilů.

Arco

Pohled na hrad v Arco

Nahoru ke kostelu nebo pevnosti jsme se nevyškrábali. To nás čeká někdy příště. Ale kola si necháme dole na náměstí.

Lago di Garda

Pohled na jezero

Přírodní zázrak uprostřed vysokých hor v kontrastu s palmami. Opravdu krása. Jen tak si sednout na břehu na lavičku a kochat se.

Riva del Garda

Pomeranče v Rivě del Garda

Z tohoto městečka můžete vyrážet i na pěší tůry s různou náročností. A vyberou si opravdu všeci. My upřednostňujeme bicykly a pro ty je tady ráj.

Copyright © 2007 Benešovi