přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Maďarsko Puszta Tour, festival klobásy v Békéscsaba
Kaposvár, Pécs, Mohacs, Szeged, Gyula (23.-31.10.2010)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy: 2.050 km
  • Ceny kempů (2+1 noc): 15 €
  • Ceny SP (Stellplatzů): 0 €
  • Odkaz na kemp: Uveden u popisu
  • Kvalita kempů (max. 10 bodů): 7
  • Sleva pro majitele CCI karty: Ano
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 7,5
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 7,5
  • Najeto v regionu na kole (km): 0,0

Úvodník

Vzhledem k prázdninám a státnímu svátku se nám naskytlo celých 9 dnů v celku pro výjezd. Rozhodovali jsme se mezi Francií a Maďarskem. Stávky a zmatky ve Francii zjednodušily naše rozhodování. Navíc jsme pro náš termín objevili zajímavou akci a tou byl Festival klobásy a čabajky ve městečku Békéscsaba. Konečně dojde na výjezd do pusty, který jsme plánovali už asi 3 roky. Trasu jsme naplánovali a absolvovali po trase Praha-Wien-Sopron-Sárvár (N-nocleh)-Kaposvár (N)-Pécs-Harkány-Siklos (N)-Mohacs-Baja-Szegeg (N)-Hódmezovársály (N)-Békéscsába (N)-Gyula (N)-Kecskemét-Budapest-Blava-Praha. Kempy v tuto dobu mají po sezoně, jsou po většinu zavřené a některé i na prodej! Kempy nás zajímaly jen ohledně odpadu. Stání pro OA nejsou v Maďarsku bohužel zatím vůbec v módě. Nakonec jsme vše zvládli být jen v jednom kempu a to v Gyule, hned vedle hradních lázní. To šlo především také díky tomu, že jsme vařili v restauracích a koupelnu jsme měli v lázních, které jsou skoro v každé vesnici. Silnice a dálnice v Maďarsku pro ty, kteří tam ještě snad nebyli, jsou hodně dobrý. Dálnice jim můžeme závidět a silnice I. třídy jsou srovnatelné. V pustě není vyjímka rovinka o délce 10-15 km ! Ceny nafty na naše 29.50 Kč, tedy o něco nižší než u nás. Kurz: 10.000 HUF je za 900,-Kč.

Mapa trasy

Mapa trasy Ostsee Tour

Mapa trasy ve formátu .pdf (233k) je zde: Mapa naší trasy (označeno černě)



Kaposvár

Náměstí

Stellplatz

Byl stejně jako Řím založen na 7 pahorcích, a je župním městem Somogy. A snad i městem fontán. Jen my jsme jich napočítali více než 35 při výletu tímto městem.

Pěší zóna

Pohled na SeeBrücke

Nejoblíbenější místo u promenády ve městě. Najdete jej podle lidí. Kam jde většina, jděte za nimi a jste v centru všeho dění! Zde se nachází též hezké infocentrum.

Fontány

Promenáda v Herindsdorf

Hezké a upravené parky s fontánami (jak jinak) nás úplně nadchly. I na podzim se bylo nač dívat. Na jaře to musí být paráda.

Lázeňský dům

Pohled lázeňský dům v podvečer

Architektura "interesantní" ale mnohem lepší je restaurace (Éterem) v této budově. Standard mají hodně vysoko.

Pécs

Bazilika (Petra a Pavla)

Pohled na pláž

Město nás úplně nadchlo. Historie na Vás dýchne z každého domu náměstí. A ta multikultura ve stavbách. Je dobré si sehnat info předem.

Synagoga

Pohled na pláž

To zůstalo ve městě po turcích, chvilku se zdrželi, cca 130 let. Nádherné, hlavně ve vnitř. Od baziliky je to sem asi 400m, uvidíte pod sklem hradby.

Radnice

Pohled na cyklostezku

Radnice s muzeem, taktéž na náměstí. Na proti, přes náměstí, je McDonald (WiFi Free). Velice zajímavé jsou malé útulné uličky ve staré části města.

Funkční model náměstí

Vlakem RDB, pohled

Na náměstí u kostela je vynikající pizzerie. Doporučuji si dát "Maďarskou Pizzu". Škoda že ji asi dělají jenom tam, jinou už totiž v životě nechci!

Zámkové zdi

Pohled na cyklostezku

Symbolická zeď z visacích zámků. Každý si přinese svůj, připíná se velice často i celá rodina. Takových zdí je ve městě několik.

Stellplatz

Vlakem RDB, pohled

Jsme si udělali na parkovišti u Intersparu. Za celou dobu si nás nikdo nevšímal. V noci byl ve městech docela i klid, policie byla i dost často vidět.

Szeged

Szegedi Dóm tér

Pohled na MIG

Nepřehlédnutelná dominanta města. Jen s parkováním je to horší. Ale pokuta je skoro stejně vysoká jako poplatek za parking v zóně.

Szeged architektura

Muzeum

I zde najdeme míchanici kultur. Není to přeplácané, docela to všechno k sobě pasuje. V každém případě je nač koukat. Jeden den je ale určitě málo.

Sochy v podloubí

Muzeum

Na 500 soch a fresek nej.... osobností Maďarska zdobí podloubí na krásném náměstí. Než jej celé obejdete tak to chvilku potrvá. Stojí to za to.

Řeka Tisza v Szegedu

Pohled na ponorku

Ve městě jsou dva kempy ale v tuto dobu mimo provoz, stejně jako hospůdky a restaurace na břehu řeky Tiszy.

Brána zamilovaných

Muzeum

Se nachází v malém nádherném městečku Hódmezővásárhely. Nedaleko jezer ke kterým pojedeme v létě. Lázně zde jsou v každé vesnici, vstup lidový.

Stellplatz Szeged

Pohled na ponorku

Nedaleko super "retro" Eterem. Ceny v této oblasti 1/2 oproti ostatním destinacím. Přejedení už po super předkrmu, jídlo, dobos, pálinka a na kutě ...

Békéscsaba-Gyula

Radnice v Gyule

Pohled kemp

Cíl našeho výjezdu. Pohodový kraj, pohodoví lidé, žádný kvalt. Obě města jsou moc hezká, čistá, útulná. Turisté to jistě zde hodně drží.

100-letá cukrárna v Gyule

Pohled na pláž

Atrakce města z roku 1840. Velice zachovalá cukroška, s plným provozem. Vychutnejte si dobu nejen na talířku s kafíčkem.

Hrad Gyula-lázně

Pohled kemp

Lázně v Gyule je bomba. Pro mne jsou nyní lázně v Sárváru srovnatelné se sousedovým bazénem na zahradě. To se musí vidět. Pro 10.000 lidí!

Park v Gyule

Pohled na pláž

Krásná procházka městem Gyula podél vodního kanálu. Se zastávkou na jídlo v jakékoli, myslím fakt jakoukoli, restauraci! Vše super!

Kemp u hradních lázní

Pohled kemp

Kemp vybaven vším, cena za komplet je 290,-Kč v tuto dobu. 450,-Kč v hlavní sezoně. Do lázní kolem hradu cca 400m. Velice ochotná a mluvná majitelka.

Csabai Kolbászfesztivál

Pohled na pláž

Hlavní hřeb programu. Klobásové šílenství které už nikde jinde neuvidím. Celý kraj žije těmito slavnostmi. Vše je s úsměvem a to je naprostá paráda!

Hudba

Pohled kemp

Každý z 5 stanů má svoji hudbu. V areálu panuje obrovská pohoda, vše je dobře organizované do posledního detailu.

Kolbászy...

Pohled na pláž

Na místě je vidět jak se takové klobásky a čabajky dělají. Parkovali jsme v areálu, snídaně byla koštovací. (Chléb jsme měli vlastní). Pálinka 19,- za malýho.

...klobásy...

Pohled kemp

Všichni výrobci se prezentovali jen v tom nejlepším světle. Hrozí, že těžko si koupíme doma klobásu, která nám bude chutnat. Až tedy všechny sníme!

...a klobásy

Pohled na pláž

Škoda že nelze připojit k fotce i vůni čabajek a klobás a náladu panující na festivalu. Je a není to do Békéscsaby daleko. Jinak SUPER, SUPER výjezd!!

Copyright © 2007 Benešovi