přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Francie, Elsass Tour 2015 (26.6.-12.7.2015)

Základní informace

  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 1.950 km
  • Průměrná rychlost na výjezdu autem: 89,3 km/hodinu-dálnice; 37,3 km/hodinu-ostatní
  • Průměrná cena SP (noc): 1,7 €/noc; platili jsme za 15 nocí celkem 3x !!
  • Kvalita vybavení SP (max. 10 bodů): 8
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 7
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 7,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 20/80 (na kola děsný horko, nedalo se více)
  • Nalezeno cache: 24
  • Seznam SP/P na naší trase:SP Heidelberg, Strasbourg,Saverne,Obernai,Chatenois,Requewihr, Gérardemer, ...
  • GPS pozice: v textu úvodníku

Úvodník

Na v pořadí už třetí cestu do Francie jsme se docela dost těšili. Po Normandii a cestě po zámcích na Loiře jsme si Francii trochu "ošahali" a hlavně jsme jí přišli na chuť. Je zde jasně vidět, že se jedná o 2. největší karavanistickou velmoc (těsně za Německem) a svým přístupem k nám, cestovatelům obytnými auty je Francie asi i 1. (jedničkou) v Evropě. A proč? Docela často se vyskytne SP s kompletním servisem a přespáním za cenu 0,-€ !! Jen elektro se vždy platí. Tak to je fakt ráj ... Lidé velice příjemní, a vzhledem k problémům ohledně uprchlíků ve Francii jsme se cítili bezpečně. Zvláště po setkání s policií v Saverne, kde nás upozornili, že o 300 m dál je parkoviště, také zdarma, ale na větší rovině !! Chtěl jsem jej odměnit za aktivitu (Plzeň v plechu) což razantně odmítl. Jen se pořád ptal, jak budeme takhle "na křivo" vařit, že to nejde !! Jejich životní cíle a hodnoty jsou opravdu jinde než ty naše a je třeba se u Štrasburku trochu "přeštelovat"! Naftu jsme nakupovali u obchoďáků LeClerc. Cena 1,05€/litr i při tom šílenym kurzu od pana Singra z ČNB je velice příjemná. Jen pozor na výšku auta .. I zde se projevil zájem "frantíků" o náš problém zajet (částečně) ke stojanu. 3-4 lidi hlídali výšku auta vůči střeše benziny, asi 5 dalších pak tahalo hadici k hrdlu nádrže, že jsme tam byli v protisměru řešilo dalších 5-6 lidí .. Prostě Akce mezinárodního formátu, s výsledkem: děkujeme že jste k nám takovou dálku dorazili, určitě se Vám bude u nás v Alsasku líbit. A taky že jo .. Začali jsme Tour v Heidelbergu, krásném univerzitním městě. Dlouhé odpoledne a podvečer je na seznámení s atmosférou města hodně málo..takže něco hodně zbylo na příště (Palais Boisserée, Velkovévodský palác, univerzitní knihovna nebo dům U Obra). Jako zajímavost bych uvedl, že v německých marketech (Real+, ALDI, LIDL,Kaufland) se pohybuje hodně francouzů s "popsanejma" A4 co mají dovézt domů :-). Docela zajímavá zkušenost. Pak následoval Štrasburk, takové startovní město. Je konec konců hlavním městem Alsaska. Zde hlavně dobíjíme u Orange France kartu na internet a hledáme další kešky. Je třeba si dát pozor na pondělky (pondělí), to dost často mají zavřeno. Ani ne tak tady v Alsasku, jako v Normandii. Netušíme co je to za zvyk, možná náhrada za nedělní prodej? Dálnice je ze Štrasburku do Mylhúz (Mulhouse) zdarma, výborná kvalita. Po té se jede ale málo, když se používá mapa a ne navigace. Pro navigace je tato velice oblíbená cesta. Je tolik moc zážitků a fotografií, že nevíme které vlastně zde na netu vystavit. Nejlepší ale bude do Alsaska vyrazit a vše si prožit na vlastní "kůži". Daleko to není, v Německu zatím dálnice zdarma, ...

Mapa trasy

Mapa trasy Elsas Tour 2015

Mapa trasy ve formátu .pdf (1,0 MB) je zde: Mapa naší trasy (označeno černě)



Heidelberg

Pohled na Hedelberg z mostu

Město s nejstarší univerzitou v Německu. (1368). Bohatá historie je vidět na každém kroku při prohlídce starého centra města.

Řeka Neckar v Heidelberg

Pohled na most přes řeku Neckar

Jedna z dominant města. Město cyklistů, lodiček, lodí a pikniků na travnatých plážích, to uvádí průvodci tohoto města. A je to pravda.

Centrum Heidelberg

Kostel v Heidelbergu

Altstadt patří k tomu nejhezčímu co město nabízí. U řeky, mezi vrcholy a pod zámkem. Moc hezká scenérie. V ulicích panuje pohoda.

Most přes Neckar z ptačí perspektivy

Most přes Neckar z ptačí perspektivy

Na zámek normálně jezdí lanovka ale dnes ještě oprava. Takže po svých. Pohled na město a řeku Neckar však stojí určitě za to.

Strasbourg

Pohled na Strasbourg

Nevíme přesně čím, ale toto město nás něčím přitahuje. Je moc hezké a je zde také co objevovat. Zde také začínáme naší Elsass Tour 2015.

Osvěžovač vzduchu v McDonalds

Pohled na Osvěžovač vzduchu

U "Mekáče" ve Štrasburku se asi také krade kdeco ... Toto jsem v těchto končinách viděl poprvé a dle místních domorodců asi ne naposled ...

La petite France ve Štrasburku

Pohled na pláž na Furu

Jedna z nejkrásnější čtvrtí ve Štrasburku. Doporučujeme si rezervovat na prozkoumání této části města a kešky celý půlden.

Uličky Štrasburku

ohled na La petite France

Setkání dvou moří na severním výběžku Dánska nelze vynechat. Pozor na nebezpečné proudy, od SP tak 40 minut chůze, i když se to vůbec nezdá.

Saverne

Pohled na přístav v Saverne

Útulné a přátelské město, s dost velkým přístavem. Zde jsme viděli největší rybářské lodě. Zážitkem je odplutí takové na moře, resp. manévry v přístavu.

Palác knížete Rohana

Pohled na palác jknížete Rohana

Nedaleko města je u parku krásné parkoviště, vybavené lavičkami a grilem. Ideální, po návštěvě zahrad a parku, k přenocování.

Uličky Štrasburku

Pohled na uličku ve městě Štrasburk

Bangsbo je ideální destinací. Důvody kombinují nádherné scenérie, historické budovy, kultury a turistické stezky.

Nejhezčí dům Alsaska (údajně)

Nejhezčí dům Alsaska

Údajně město krásné ve všech ročních obdobích. Nejvíce nás zaujala část přístavu, resp. kemp pro norské lodě, které právě připlouvaly.

Zahrada růží v Saverne

Růže ze Saverne

Pěkné universitní město, čtvrté největší v Dánsku. Dost bohatá historie na celodenní prohlídku. Staré centrum je hodně zajímavé.

Růže a růže ...

Růže ze Saverne

Výtečná známá pálinka je stejně známá jako v Dánsku oficiální pravopis, se kterým se nechtějí místní ve městě stále smířit. A hodně o tom mluví.

Plan Incliné

Památka Plan Incliné

Technická památka na kanálu. Zde vás vyvezou i s lodí a vodou po nakloněné rovině do výšky 37m. Nahradí to údajně 17 propustí (šlajsen).

Příjezd k výtahu Plan Incliné

Pohled Plan Incliné

Nechá se dojet až ke vstupu na prohlídku a stát na místě s autobusy. Pro kluky parádní podívaná, pro holky jsou zase jachty které to vozí ...

Gotický Molsheim

Pohled na uličku v Molsheimu

Druhé největší dánské město s velice hezkým centrem. Pěkná katedrála Domkirke, stará radnice i malebný zámek, který je letním sídlem krále.

Bugatti Muzeum

Pohled na infi Bugatti muzea

Když už se nám podařilo s autem zaparkovat, tak jsme zjistili, že v ÚTERÝ je v muzeu zavřeno!! ˇKoda, tak tedy někdy příště.

Krásné Obernai

Obernai

Pískové pláže a spousta ryb. To je vizitka městečka u moře. Na plážích WC a vstupy do vody jsou hodně pozvolné. Nedaleko pláže je kemp.

Náměstíčko v Obernai

Pohled radnici v Obernai

Parádní historické centrum mají v tomto městě. A kdo pamatuje žvýkačky DANDY? Tak ty se vyrábí zde. Vejle má 2. největší přístav v Dánsku.

Mont Sante Odile

Pohled na Mont Sante Odile

Toto město leží na konci hlubokého zálivu. Okolí nás překvapilo spoustou zajímavostí a počtem rezervací a národních parků. Tip na příště!

Klášter Mont Sante Odile

Pohled na Klášter Mont Sante Odile

Na cestě zpět jsme končili v Hamburku. Za jeden den se nedá mnoho stihnout, je ale určitě na co se příště těšit. Provedena základní obhlídka.

Výhled od Klášter Mont Sante Odile

Výhled na Vogézy

Je první městečko u hranic. Komorní atmosféra, hezké domky, dlážděné uličky. Zde kupujeme SIM TDC internet 10€/3GB/měsíc. Pokrytí 3G sítí všude.

Zahrada Klášteře Mont Sante Odile

Pohled na zahradu kláštera Mont Sante Odile

Jezdit po pláži už asi nebudeme. Tak jako zde na ostrově. Jen je třeba hlídat moře, resp. vlajku, kde je zabodnutá. Nocovat zde nelze. Jen Quick Stop.

Haut Koenigsbourg

Pohled na Haut Koenigsbourg

Nejstarší město Dánska. Opracdu nádhera. Je zde SP zdarma, kde se parkuje přes den. Do centra je to pěšky cca 10 minut. Na kraji města obchodní zóna.

Pohled na Vogézy od Haut Koenigsbourgu

Pohled na Vogézy od Haut Koenigsbourgu

Čechy zde mají rádi díky prinzezně Dagmaře Dánské, dceři krále Přemysla Otakara I. Na Ribe si nechte alespoň 1 den. Stačí chodit pěšky, kolo není nutné.

Perla vinic Riquewihr

Pohled na vinice u Riquewihr

Také moc milé městečko s novým, plně vybaveným SP. Zde se stojí v přístavu hned na břehu moře. V autě je slyšet šplouchání moře.

Romantický Riquewihr

Pohled na romantický Riquewihr

Převoz na ostrov za 100,- DKK (i zpět). Některé cesty jsou zde jen pískové a po dešti asi problém. Jinak krásné místo s plážemi a skalisky.

Riquewihr

Pohled na dům v Riquewihr

Až idylické pláže obklopují ostrov Fur. Hezké skály od severu po kterých vedou i krásné turistické trasy. Na ostrově je kemp i SP.

Ribeauwillé

Pohled na městečko Ribeauwillé

Setkání dvou moří na severním výběžku Dánska nelze vynechat. Pozor na nebezpečné proudy, od SP tak 40 minut chůze, i když se to vůbec nezdá.

Soupeř Riquewihr, Ribeauwillé

Pohled na Ribeauwillé

Útulné a přátelské město, s dost velkým přístavem. Zde jsme viděli největší rybářské lodě. Zážitkem je odplutí takové na moře, resp. manévry v přístavu.

Centrum Ribeauwillé

Pohled na hlavní ulici Ribeauwillé

Nedaleko města je u parku krásné parkoviště, vybavené lavičkami a grilem. Ideální, po návštěvě zahrad a parku, k přenocování.

Col Le Benhomme

Pohled na parkoviště na Col Le Benhomme

Pěkné universitní město, čtvrté největší v Dánsku. Dost bohatá historie na celodenní prohlídku. Staré centrum je hodně zajímavé.

Gérardmersee (jezero)

Jezero u Gérardmer

Výtečná známá pálinka je stejně známá jako v Dánsku oficiální pravopis, se kterým se nechtějí místní ve městě stále smířit. A hodně o tom mluví.

Stezka okolo jezera Gérardmer

Stezka okolo jezera Gérardmer

I takovéto úseky vás na stezce okolo jezera čekají. Nic příjemného ale dá se tento skoro kilometrový úsek překonat. Na konci je hezký PIT Stop.

SP nad jezerem Lac Blanc

Pohled od SP nad jezerem Lac Blanc

Nedaleko jezera Lac Blanc je SP s plným servisem, vč. elektro za 7,0 €, což jsme využili. Krásný výhled na Vogézy a božský klid ...

Jezero Lac Blanc

Pohled na jezero Lac Blanc

Ledovcové jezero ve výšce 997 m.n.m. nás trochu ochránilo před panujícími vedry. U jezera grátis parkování, lze i přes noc.

Rouffach

Pohled na Rouffach

Ve městě to žije a to i díky univerzitě (30.000 studentů). Zde jsme možná viděli policistu ale nejsme si jisti. Prostě v Dánsku nejsou vidět.

Katedrála v Rouffach

Pohled na katedrálu v Rouffach

Pískové pláže a spousta ryb. To je vizitka městečka u moře. Na plážích WC a vstupy do vody jsou hodně pozvolné. Nedaleko pláže je kemp.

Colmar

Pohled kostel v Colmaru

Parádní historické centrum mají v tomto městě. A kdo pamatuje žvýkačky DANDY? Tak ty se vyrábí zde. Vejle má 2. největší přístav v Dánsku.

Colmar (Petite Venise)

Pohled na Petite Venise

Vítěz soutěže Arch 2010, obytný dům ve tvaru mořské vlny. V tomto stylu mají i boxy na popelnice, fakt dobrý.

Ochutnávat je opravdu kde

Pohled na vinice pod Vogézama

Asi nejklidnější a nejhezčí SP na cestě Dánskem. Dovedeme si představit zde zůstat i několik dnů. Klid, koupání v Baltu, čerstvé ryby.

Sen: SP uprostřed vinic

Pohled na vinice v okolí Colmar

Toto město leží na konci hlubokého zálivu. Okolí nás překvapilo spoustou zajímavostí a počtem rezervací a národních parků. Tip na příště!

Bollwiller Ecomusée

Pohled čápy v Bollwiller Ecomusée

Alsasko, to je opět kraj čápů. Že ale dorazí se podívat, co máme k večeři, resp. "dojeli" zbytek, to jsme fakt nečekali. Zážitek v ceně zájezdu.

Copyright © 2007 Benešovi