přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Itálie Toskánsko (23.4.-9.5.2022)

Základní informace

  • Ujeto celkem na výjezdu z Prahy: 2.900 km
  • Cena SP (2+0/noc) průměr: 6,1 €/152,5 Kč
  • Počet nocí na tripu: 17
  • GPS SP: Na dotaz/Cestovatelský denník
  • Kvalita/vybavení STP (max. 10 bodů): 6,5
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 9,1
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 4,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 200/100
  • Nalezeno cache: 0
  • Seznam SP na naší trase:Neubeuren,La Spezia,Vinci,Voltera,Piombino,Ostatní P

Úvodník

S ročním zpožděním jsme vyrazili směrem Itálie, Toskánsko. Podkladů a literatury (myslím průvodců) je tolik, až se Vám z toho zatočí hlava. A to je to špatné.Naše zkušenost, když chcete vidět hodně moc (tedy všechno), budete zklamaní. Dobrý slogan nebo motto pro tuto situaci je: "Nejsme na útěku před něčím ale na hezkém výletě. Dorazíme ještě příště". Už plánování cesty a "rochnění" se historií Toskánska bylo moc hezké. Tam jsme si uvědomili, že necelé 3 týdny v Toskánsku, zdaleka nebudou stačit. (tak to opravdu ani náhodou, nedivím se některým lidem, že zde zakotvili navždy). K vlastní cestě: Čeho jsme si hned povšimli, že když jedete po Autostradě-dálnici, na každé (!!) benzině/Area Servizio/Autogrilu atp. je funkční servisní místo pro Obytná Auta !! Grátis. Voda, WC a šedá voda. Tak to je super. Pro příště s tím už budeme počítat. Po třech dnech pomalé cesty z domava jsme této služby hned promptně využili. Další naše zásada: Když se mohu jednoduše zbavit WC a odpadu, NIKDY neváháme. I někdy za cenu neekonomického využití Chemie do WC (Thetford).Uvádím pár hlášení: Lavore-Práce na silnici, asi znáte, Aperto - otevřený, tedy Area Servizio-čerp. stanice, odpočívadlo, Autostrada-dálnice, Casello [kaselo] - mýtná brána, Chiusa, Chiuso [kjusa]-uzavřený, Coda [koda]-kolona, Galleria-tunel, Pedaggio [pedádžo]-mýto, Prossima Uscità-příští výjezd, Uscità [ušita]-výjezd a důležité Velocità [veločita]-rychlost. V rychlosti jízda na kole: Stezky skoro NULA. Jezdí po silnicích a na silničních kolech. Pravda je, že kdekoliv na kole jste jako BŮH. Tolik jednosměrek a črvených co jsme projeli na kole tady v Toskánsku, tomu se asi už nic nevyrovná (Možná Laiden v Nizozemsku). Nikdo netroubí, když se řítím jednosměrkou v protisměru, i polizia municipale (městská policie) se nám uhnula a dala přednost ... O skútrech ani nemluvě. Nákupy: Kapitola sama pro sebe. Nic sem nevožte. Vše je tady ve výborné kvalitě i ceně. Konec dubna a začátek května je ohledně množství turistů dobrý (Také nebyli Japonci a Číňani ...). Posun o jeden týden by bylo lepší co se týká počasí. To už bylo 25°C a bez mraků.Not.: Kompletní cestopis bude uveden na webu meinwomo.net

Fotografie

Parma

Pohled na dóm v Parmě

Parma byla na trase zastávkou na cestě do Toskánska. Možná pod vlivem dalších pamětihodnosti nás toto město moc nezaujalo. Spíš jsme nebyli připraveni.

Cinque Terre-Manarola

Pohled na pitoreskní městečko

Tak zde se zastavit je povinnost. Dojet do La Spezia a pak koupit celodenní jízdenku na vlak. Moc stránek na Netu se věnuje této lokalitě. Na první dobrou jeden den stačí.

Cinque Terre-Riomaggiore

Pohled na na Městečko

Koupili jsme si CINQUE TERRE CARD za 18,6 € na osobu. Nejlépe přes Net, nečekáte pak hodinu na nádraží u kasy. V ceně je i internet, kdyby jej náhodou někdo neměl.

Pisa-Piazza dei Miracoli

Pohled na Piazza dei Miracoli

Díky stávajícím omezením bylo v Pise lidí tak akorát. Díky svátkům bylo hodně lidí od nás, nejvíc z Brna. Na tu křivou a kdo ví zda zkolaudovanou věž jsme se nedostali. :-)

Pisa Camposanto Monumentale

Pohled na zahradu Camposanta

Historie na vás dolehne, je dobré vědět co chcete vidět. Průvodců je spousta. Ani jazykoví průvodci neodvedou práci, když jste trochu zapálený historik.

Pisa Battistero

Pohled na Gunzhausen

Pisa je taková brána do Toskánska. UNESCO, bohatá historie, hodně turistů, velký zájem. A to je teprve duben. Nocování do 10 km od Pisy, v klidu, je hodně.Tip: SAN GIUILIANO Therme.

Lucca-San Michele in Foro

Pohled San Michele in Foro

Etrusky založené město Lucca se nám hodně líbí. Jeden a půl dne je pro nás málo. Jako všichni jsme začali okružní jízdou na kolech po hradbách centra města. (4km).

Lucca

Pohled na věž v Lucca

Do historického centra se dostanete jenom jednou z bran. Aut je zde minimum, smí sem jen zásobování. Středověk zde se nám fakt moc líbil. Klid, pohodička ...

Lucca Duomo di San Martino

Pohled na katedrálu Sv. Martina

Románsko katolická katedrála je z 11. století. Je postavena v pisanském stylu, a kromě ohromující fasády se vyznačuje také několika důležitými památkami.

Lucca

Pohled na Luccu

Zajímavostí je, že Lucca patřila asi 4 roky Janu Lucemburskému. Nějaký čas ji spravoval i mladý Karel IV., který pak roku 1369 obnovil samostatnost města... Škoda, no.

Toskánsko

Pohled na ulici Rothenburgu

Toskánsko je kraj proslulý uměním, historií, scenérií a produkcí vína. Města často obklopují etruské hradby a hojně rozšířená vegetace cypřišů ...

Montecatini Terme

Pohled katedrálu v Montecatini Terme

Nejslavnější evropské lázeňské město zapsané na seznamu UNESCO. Ve městě vyvěrá 11 termálních sirných pramenů s prokazatelně léčivými účinky.

Vinci-město narození Leonarda ...

Pohled na vodopád na řece Lech

Vinci je malé toskánské město, v jehož části se narodil a své dětství prožil Leonardo da Vinci. Muzeum stojí určitě za shlédnutí. Hodně funkčních modelů.

SP Vinci

Pohled Toskánsko ze SP

Jedno z nejhezčích SP na tripu Toskánskem. GSM: 43.7808N, 10.9283E a Zdarma. Do centra a muzea je to asi 10 minut pěškokolem. Docela do kopce.

Florencie Dóm

Pohled na Dóm ve Florencii

O tomto městě těžko něco psát , když ani tlustá kniha nestačí. Tedy: SP je asi 5km od centra, u zastávky BUS ale chce to fakt kolo. Město je velký a je toho k vidění hodně.

Florencie-most přes

Pohled na most přes řeku

Je třeba využít toho, že číňani a japonci jsou doma. Ne že budete ve městě sami, i tak je to v centru slušný nával. Vstupenky přes Internet, jedině. Fronty šílený, na pozítří ...

Florencie Neptunova Fontána

Pohled na neptunovu fontánu

(Fontana del Nettuno). Podle toho jak jste založení může trvat návštěva Florencie klidně i měsíc. Tři dny je minimum na projití hlavních památek.

Florencie Piazzale Michelangelo

Pohled na město Florencie

Notoricky známé i všemi propagované místo, ale pravdou je, že je odtud výhled na město překrásný. Je zde docela dost lidí a na foto se čeká. Západ slunce je NEJ.

Manhattan Toskánska-San Gimignano

Pohled na vodopád na řece Lech

Přenádherné město. Kdo měl vyšší věž, měl i větší moc. Kdysi jich tu stávalo snad 72, zůstalo jich ale jen 15. Centrum je celé zapsáno na seznamu UNESCO.

San Gimignano

Pohled na jezero Hopfensee

Parkování, s možností přespání je nedaleko centra, v klidné části a navíc je zcela Zdarma. GPS souřadnice: 43.4614N, 11.034E. Více info na netu.

Siena Piazza del Campo

Pohled na náměstí v Sieně

Siena je hlavním městem provincie, opět plné památek, historie. Stavby z cihel, dávající jméno barvě jsou také zapsány na seznam UNESCO. I na toto město jsou 2 dny málo.

Duomo di Siena,přenádherná katedrála

Hit v Sieně, Duomo

Santa Maria Assunta nebo mnohem častěji jako Duomo di Siena či Santa Maria Scalla. Kombi lístek pro 3 památky je super. Pohled z věže na náměstí je zážitek.

Symbol Sieny Torre del Mangia

Pohled na dominantu Sieny

Věž se tyčí nad radničním palácem do výšky více než 100 m. Po více než 500 schodech se vám naskytne překrásný pohled na město plné středověkých památek.

Portoferarrio

Pohled na přístav na Elbě

Nebo také železný Přístav, nádherné městečko, které kromě rudy proslavil také Napoleon Bonaparte svým uvězněním.

Elba Nejvyšší hora Monte Capanne (1.019m)

Pohled na horu Monte Capanno

Hrůzostrašná lanovka vedoucí na vrchol hory Monte Capaanno (viz: Youtube.com) nás nějak odradila od návštěvy tohoto vrcholu. Třeba někdy později, i když?

Elba Portoferarrio Starý přístav

Pohled na přístav ve městě

Nádherný přístav, v pozadí fota je dům, na kopci, kde byl Napoleon Bonaparte vězněn. Jeden den na prohlídku i pevnosti je dost málo. Jde o to, co očekáváte.

Přístav na Elbě

Pohled na vodopád na řece Lech

Nová část přístavu, kde přistávají trajekty. Hodně OA jelo lodí na ostrov. Kam všude pak jely jsme nestihli už zjistit. Byl to fofr, jak nás vyháněli z lodi.

SP na cestě Innsbruck/Natters

SP poblíž Innsbrucku

Krásné a velmi tiché místo nedaleko Innsbrucku. Zatím Grátis, ale začali dělat z místa placené parkoviště, staví tady asi závoru. GPS 47.2381N, 11.3664E

Copyright © 2007 Benešovi